ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ορθή εφαρμογή της φυτοπροστασίας, από το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης & Τροφίμων

agrotes

Ένα νέο και απαραίτητο είδος πτυχίου (πιστοποιητικό) με το οποίο θα αποδεικνύεται ότι ξέρουν να χειρίζονται σωστά και με ασφάλεια τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά τον ψεκασμό, θα πρέπει να αποκτήσουν μέσω του ΕΛΓΟ Δήμητρα όλοι οι αγρότες. Τι άλλο περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη φυτοπροστασία;

Αν και δημιουργεί πρόσθετες υποχρεώσεις στον παραγωγό και τον εντάσσει, αρχικά, σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα και στη συνέχεια τον καταρτίζει να εφαρμόζει όσα έμαθε για όλη την υπόλοιπη «αγροτική» ζωή του, είναι ένα Σχέδιο πολύ χρήσιμο για την ασφάλεια του ίδιου, αλλά και του περιβάλλοντος στο οποίο ζει και εργάζεται. Στόχος  των  διαδικασιών ενημέρωσης  του  κοινού  για  τα  γεωργικά  φάρμακα  είναι  η  κατά δέκα τοις εκατό (10%) ανά έτος, μείωση των περιστατικών οξείας δηλητηρίασης από ατύχημα. Πλέον, δεν θα είναι μόνο οι συνειδητοποιημένοι αγρότες και όσοι έτυχε να συμμετέχουν στο πρόγραμμα κάποιας εταιρείας ή μια ευρωπαϊκή δράση, που θα μαθαίνουν πώς να ξεπλένουν και να απορρίπτουν τις συσκευασίες των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που χρησιμοποιούν: Θα είναι υποχρεωτικά όλοι και μάλιστα θα πρέπει να έχουν και το σχετικό χαρτί που να βεβαιώνουν ότι πέρασαν την εκπαίδευση που απαιτείται. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο που υπέγραψαν τα υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης:

Σύστημα κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων
1. Το σύστημα κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων για τις ανάγκες του ΕΣΔ φέρει την ονομασία ΣΥΣ.ΚΑ. Σε αυτό δύνανται να συμμετέχουν οι επαγγελματίες χρήστες των γεωργικών φαρμάκων.
2. Το ΣΥΣ.ΚΑ. περιλαμβάνει τα εξής προγράμματα: α) Πρόγραμμα κατάρτισης εκπαιδευτών ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, β) πρόγραμμα κατάρτισης στην ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων και γ) πρόγραμμα συμπληρωματικής κατάρτισης, με σκοπό την απόκτηση ή την επικαιροποίηση των γνώσεων των επαγγελματιών χρηστών γεωργικών φαρμάκων στα θέματα του Παραρτήματος Β του ν. 4036/2012.
3. Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τηρείται μητρώο κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων, το οποίο αναρτάται στο διαδίκτυο.
Με εξετάσεις θα ολοκληρώνεται ο εκπαιδευτικός κύκλος των σεμιναρίων των αγροτών
Χωρίς πιστοποιητικό δεν παίρνεις φάρμακο από το 2015
Το σύστημα χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων για τις ανάγκες του ΕΣΔ φέρει την ονομασία ΣΥΣ.ΧΟ.ΠΙΣ.. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τηρείται μητρώο κατόχων πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, το οποίο αναρτάται στο διαδίκτυο για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων και στο οποίο καταχωρίζονται:

α) τα φυσικά πρόσωπα, κάτοχοι πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων και

β) τα νομικά πρόσωπα που διαθέτουν υπεύθυνο για τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων, κάτοχο πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.

Χορήγηση πιστοποιητικού
1.  Οι επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων υποχρεούνται να κατέχουν πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων στα θέματα του Παραρτήματος Β του ν. 4036/2012 (Α΄8), όπως κάθε φορά ισχύει, για να μπορούν να προμηθεύονται μετά τις 26 Νοεμβρίου 2015 φυτοπροστατευτικά προϊόντα εγκεκριμένα για επαγγελματική χρήση.

2. Η κατοχή πτυχίου Γεωπόνου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ) ή πτυχίου Τμήματος Φυτικής Παραγωγής ή Τμήματος Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας ή Τμήματος Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας της Σχολής Γεωπονίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) ή ισότιμου πτυχίου ή διπλώματος αντίστοιχων ειδικοτήτων σχολών κράτους μέλους της ΕΕ ή χωρών εκτός ΕΕ, επέχει θέση πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων αορίστου ισχύος.

3. Τα πιστοποιητικά χορηγούνται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής από τη ΣΕΑ, μετά από επιτυχή εξέταση των ενδιαφερομένων στα ειδικά εξεταστικά κέντρα, η οποία διενεργείται μέσω βάσης δεδομένων που τηρεί η ΣΕΑ. Σε αυτήν καταχωρίζονται ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, με μόνο μια σωστή απάντηση στην κάθε μια.

4. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να απαντήσουν σε 50 ερωτήσεις μέσα σε ορισμένο χρόνο, τυχαία επιλεγμένες από τη βάση δεδομένων. Για τη χορήγηση του πιστοποιητικού απαιτείται η σωστή απάντηση σε 35 ερωτήσεις.

5. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται άμεσα για τον αριθμό των ερωτήσεων που απάντησαν ορθά και για τη χορήγηση ή μη του πιστοποιητικού. Το πιστοποιητικό εκτυπώνεται και σε αυτό αναγράφεται μοναδικός κωδικός.

Διάρκεια ισχύος
Η ισχύς του πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων είναι 5 έτη και ξεκινάει από την ημερομηνία επιτυχούς ολοκλήρωσης των εξετάσεων χορήγησής του.

Τέλη εξετάσεων

«Το ύψος του τέλους συμμετοχής των ενδιαφερομένων στις εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων στα θέματα του Παραρτήματος Β του ν.4036/2012 (Α΄8), όπως κάθε φορά ισχύει, ορίζεται ως εξής:
Α) Μέχρι τις 31η Μαρτίου 2015, το τέλος συμμετοχής στις εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων ορίζεται σε είκοσι πέντε ευρώ (25€).
Β) Από την 1η Απριλίου 2015 μέχρι την 31η Αυγούστου 2015, το τέλος συμμετοχής στις εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων ορίζεται σε πενήντα ευρώ (50€)
Γ) Από την 1η Σεπτεμβρίου 2015, το τέλος συμμετοχής στις εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων ορίζεται σε εκατό ευρώ (100€)».

Το Κέντρο μας ξεκινά άμεσα την υλοποίηση τμημάτων με σκοπό την άμεση εναρμόνιση των επαγγελματικών με τις απαιτήσεις του νέου νομοσχεδίου.

Για την συμμετοχή σας στο επόμενο τμήμα πιστοποίησης καλέστε στο 

Τηλ: 2254020141

Υπεύθυνος Υλοποίησης Μακρής Αντώνιος

Καραϊσκάκη 4, Κεντρική Αγορά Μύρινας


Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930