Ακαδημία ΡομποτικήςΤα μαθήματά μας

Η Ακαδημία Ρομποτικής Λήμνου συνεργάζεται με το κέντρο RSA Robotics & Sience Academy και υλοποιεί τα προγράμματα σπουδών τα οποία έχουν σχεδιάσει οι παιδαγωγοί του, τα οποία διδάσκονται στο δίκτυο των συνεργαζόμενων κέντρων ανα την Ελλάδα. Έτσι διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή ποιότητα στα μαθήματα που υλοποιούνται στην Ακαδημία μας. Στα μαθήματα του δικτύου εκτός των Lego Education Kits , ενσωματόνονται και άλλα εκπαιδευτικά πακέτα ρομποτικής, όπως είναι τα Microbits, Ozobots, Maqueen, 3D Printers, Drones κ.α.  Με όλα αυτά, έρχονται σε επαφή οι μαθητές μας ήδη από τις μικρότερες ηλικίες (1η και 2η Δημοτικού). Σταδιακά οι γνώσεις και οι δεξιότητες που αποκτούν τα παιδιά εμπλουτίζονται και διευρύνεται το γνωστικό τους υπόβαθρο μέχρι και τις λυκειακές τάξεις όπου και ολοκληρώνονται οι κύκλοι των μαθημάτων μας. Το δίκτυο ακολουθεί τις τάσεις της τεχνολογίας και  τις ενσωματώνει άμεσα στις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες. ‘Έτσι τα παιδιά, πάντα μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες, αποκτούν άμεση επαφή με τις σύγχρονες εξελίξεις της τεχνολογίας αλλά και με θεμελιώδεις αρχές των θετικών επιστημών και της πληροφορικής.1

Kids Robotics

Με μια αναπτυσσόμενη οικονομία που έχει μεγαλύτερη ζήτηση για πεδία STEM, είναι σημαντικό η επόμενη γενιά να μάθει πώς μπορεί να κάνει τη διαφορά στον κόσμο.
Η Εκπαιδευτική Ρομποτική δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να βυθιστούν βαθιά στον κόσμο της τεχνολογίας και της μηχανικής και να διερευνήσουν πώς ο προγραμματισμός υπολογιστών και ο σχεδιασμός ρομπότ μπορούν να λύσουν προβλήματα μεγάλα και μικρά!
Τα παιδιά, με την ρομποτική, το μοναδικό εργαλείο που μπορεί να προσφέρει εκπαίδευση STEM σε όλο του το φάσμα καθώς διδάσκει Φυσική, Μηχανική, Πληροφορική και Μαθηματικά ως μια ενότητα :

 • ανακαλύπτουν νέους τρόπους μάθησης
 • μαθαίνουν να σκέφτονται,
 • πειραματίζονται,
 • προβληματίζονται,
 • οικοδομούν τη γνώση τους,
 • επιλύουν προβλήματα,
 • σκέφτονται κριτικά,
 • ψηλαφίζουν νέες έννοιες,
 • διευρύνουν τους ορίζοντές τους,
 • καλλιεργούν σημαντικές δεξιότητες του 21ου αιώνα.

Teens Robotics

Με μια αναπτυσσόμενη οικονομία που έχει μεγαλύτερη ζήτηση για πεδία STEM, είναι σημαντικό η επόμενη γενιά να μάθει πώς μπορεί να κάνει τη διαφορά στον κόσμο.
Η Εκπαιδευτική Ρομποτική δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να βυθιστούν βαθιά στον κόσμο της τεχνολογίας και της μηχανικής και να διερευνήσουν πώς ο προγραμματισμός υπολογιστών και ο σχεδιασμός ρομπότ μπορούν να λύσουν προβλήματα μεγάλα και μικρά!
Τα παιδιά, με την ρομποτική, το μοναδικό εργαλείο που μπορεί να προσφέρει εκπαίδευση STEM σε όλο του το φάσμα καθώς διδάσκει Φυσική, Μηχανική, Πληροφορική και Μαθηματικά ως μια ενότητα :

 • ανακαλύπτουν νέους τρόπους μάθησης
 • μαθαίνουν να σκέφτονται,
 • πειραματίζονται,
 • προβληματίζονται,
 • οικοδομούν τη γνώση τους,
 • επιλύουν προβλήματα,
 • σκέφτονται κριτικά,
 • ψηλαφίζουν νέες έννοιες,
 • διευρύνουν τους ορίζοντές τους,
 • καλλιεργούν σημαντικές δεξιότητες του 21ου αιώνα.

Οι διακρίσεις μας

Τον Μάϊο το 2022 η Ακαδημία μας συμμετείχε για 1η φορά στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με μια ομάδα, στο αγώνισμα Football 2×2 για ηλικίες Α’ έως Δ΄Δημοτικού όπου και απέσπασε την 22η θέση πανελλαδικά σε συνολικά 200 που συμμετείχαν στην κατηγορία.

Τον Απρίλιο του 2023 η Ακαδημία μας συμμετείχε με 7 ομάδες στον διεθνή διαγωνισμό MRC – Minoan Robosports Competition όπου έγινε στο Ηράκλειο της Κρήτης και εκεί απέσπασε 5 μετάλλια, 2 χρυσά, 2 ασημένια και 1 χάλκινο .

Τον Νοέμβριο του 2023 η Ακαδημία μας συμμετείχε με δύο ομάδες, ως μέλος της Εθνικής Ομάδας Ρομποτικής του HE.R.O (Hellenic Educational Robotics Organization), στον διεθνή διαγωνισμό Robotex International όπου υλοποιείται στο Tallin της Εσθονίας. Εκεί η ομάδα μας “HELLAS LEMNOS 1” κατέλαβε την 17η θέση παγκοσμίως στο πολύ δύσκολο αγώνισμα Follow Line (ηλικίες -14) όντας η καλύτερη επίδοση και από τις 7 ελληνικές συμμετοχές στο ίδιο αγώνισμα σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.

Τον Απρίλιο του 2024 η Ακαδημία μας συμμετείχε για 2η φορά στον διεθνή διαγωνισμό MRC – Minoan Robosports Competition, στο Ηράκλειο της Κρήτης και εκεί απέσπασε 8 μετάλλια, 5 χρυσά και 3 ασημένια κ και αποτελεί την σημαντικότερη διάκρισή μας μέχρι στιγμής.

Τον Μάιο του 2024 η Ακαδημία μας βραβεύτηκε από την Eurobank για τις εξαιρετικές τις επιδόσεις με την ομάδα ρομποτικής του Αγίου Ευστρατίου η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισμό MRC – Minoan Robosports Competition τον περασμένο Απρίλιο. Η τράπεζα Eurobank ήταν χορηγός της ομάδας του Αγίου Ευστρατίου “Team Agios Efstratios Robotics”. H βράβευση έγινε από την από την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, κα Σοφία Ζαχαράκη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank, κ. Φωκίωνα Καραβία.

Τον Ιούλιο του 2024, το εκπαιδευτήριό μας έλαβε την μέγιστη τιμή που μπορεί να λάβει εκπαιδευτικός οργανισμός στην Ελλάδα. Βραβεύτηκε με το χρυσό βραβείο στα Education Leaders Awards 2024 για την ανάπτυξη της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην κοινωνία της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου. Το βραβείο αυτό αποτελεί την μεγαλύτερη επιτυχία μας και είναι επιστέγασμα των προσπαθειών που κάνουμε για την ανάπτυξη της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην τοπική κοινωνία.Τα οφέλη της εκπαιδευτικής ρομποτικής στα παιδιά

Στην εκπαίδευση της ρομποτικής ( όπως αυτή διδάσκεται από την Ακαδημία Ρομποτικής Λήμνου), χρησιμοποιείται ως κύρια μορφή μάθησης το πλαίσιο της ομάδας. Μέσα από την ομαδική εργασία ενισχύεται η κοινωνικοποίηση, καθώς και η υπευθυνότητα του κάθε παιδιού, αφού κάθε φορά έχουν έναν ρόλο, ο οποίος θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου. Η επίτευξη του στόχου με τη σειρά της ενθαρρύνει την αυτοπεποίθηση του παιδιού, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα δεξιότητες επικοινωνίας (καταστέλλοντας παρορμητικές αντιδράσεις) για την καλύτερη δυνατή απόδοση της ομάδας του.
Η διαδικασία του κάθε έργου, απαιτεί τη σωστή διαχείριση του χρόνου, μέσα από μια πορεία που το παιδί καλείται να δοκιμάσει και να ξαναπροσπαθήσει, μαθαίνοντας με αυτόν τον τρόπο μέσα από τα λάθη του, χωρίς να απογοητεύεται και να παραιτείται. Η σημασία του πειραματισμού και του λάθους, σε ένα προστατευμένο πλαίσιο, είναι εξαιρετικά σημαντική για τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, ιδιαίτερα όταν μπορεί να δει και να αποτιμήσει άμεσα τις επιπτώσεις του στην ομάδα και στην επίτευξη του τελικού στόχου.
Η ρομποτική αποτελεί ουσιαστικά την επίλυση ενός  προβλήματος. Κάτι τέτοιο απαιτεί από το παιδί να εμπλακεί ενεργά στο σχεδιασμό των επιμέρους βημάτων, αλλά και να αξιολογεί συνεχώς την πορεία του. Η διαδικασία αυτή είναι πολύ ενισχυτική στη νοητική ανάπτυξη του παιδιού, αφού καλείται να συνδυάσει και να επεξεργαστεί πολλά στοιχεία ταυτόχρονα, απαιτώντας την διατήρηση της προσοχής και της συγκέντρωσής του για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι δεξιότητες που αποκτώνται από τα προγράμματα ρομποτικής, δεν περιορίζονται στην αίθουσα διδασκαλίας, αλλά γενικεύονται. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά μαθαίνουν, ουσιαστικά, να σκέφτονται. Άλλωστε είναι αποδεδειγμένο, ότι μέσα από την επαναληψιμότητα των νοητικών διεργασιών ενισχύονται και διευρύνονται τα νευρωνικά δίκτυα στον εγκέφαλο. Με αυτόν τον τρόπο είναι εφικτή η βελτίωση της επίδοσης και σε άλλα αντικείμενα (σχολικά μαθήματα, γλώσσες, ομαδικές δραστηριότητες, κ.ά.), καθώς ο εγκέφαλος «εκπαιδεύεται».
Τα παραπάνω επιτυγχάνονται μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού, κάνοντας τη μάθηση ευχάριστη και διασκεδαστική. Η μέχρι τώρα εμπειρία στα προγράμματα ρομποτικής δείχνει ότι τα παιδιά δεσμεύονται στη διαδικασία, παρακολουθώντας τα με ενθουσιασμό και πολύ θετική διάθεση.

Το δυναμικό μας!

Ο Αντώνης Μακρής είναι ιδρυτής της Ακαδημίας Ρομποτικής Λήμνου και ασχολείται με τον κλάδο της εκπαίδευσης πληροφορικής από το 2011. Είναι απόφοιτος της Σχολής Εφαρμογών Πληροφορικής στην Διοίκηση και την Οικονομία , πιστοποιημένος εκπαιδευτής ρομποτικής από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και πιστοποιημένος εκπαιδευτής από τον ΕΟΠΠΕΠ μεταξύ άλλων, στον κλάδο Σχεδιαστές, αναλυτές και προγραμματιστές συστημάτων υπολογιστών. Επιπλέον, έχει επιμόρφωση με θέμα Εκπαιδευτική Ρομποτική ,STEM και Coding από το ΚΔΒΜ του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι Certified Python Application Developer από τον φορέα Vellum Global Educational Services. Διατέλεσε  υπεύθυνος Εκπαίδευσης, Ανάπτυξης και Διασφάλισης Ποιότητας του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Αγίου Ευστρατίου. Είναι προπονητής ομάδων εκπαιδευτικής ρομποτικής στο νησί της Λήμνου από το 2021. Οι ομάδες του έχουν λάβει σημαντικές διακρίσεις.

Η Αναστασία Μένξι είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην  Επιστήμη των Υπολογιστών και τις Τηλεπικοινωνίες, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Πληροφορική και την Υπολογιστική Βιοϊατρική. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου , στο οποίο διδάσκει Ρομποτική και Τεχνητή Νοημοσύνη.

Η Αναστασία εντάχθηκε στην ομάδα μας με σκοπό να αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερό την  εμπειρία των μαθητών μας στην ρομποτική και την πληροφορική.

 1. ↩︎